Strejndžer in ze Frans

Iz Ljubljane sem šel ob šestih zjutraj. Vzel sem letalo, prestopil na vlak in potem, ker so lokomotivarji začeli štrajkat, še na avtobus. Ko sem mislil, da je že konec muke, minilo je že šestnajst ur, so od nekod privlekli še osla in ga hoteli oprtati z menoj. Osel ni poginil pod mojo težo, ker sem se uprl, na konec sveta grem pa raje po kolenih. Oh, Francija, moja bleda never domovina.

Aurillac, sreda, 22. avgust, zjutraj

Zunaj je totalka. Sploh ne upam ven. Me lahko pomendrajo. Pa še jezika ne znam in sem kot Japonec v Evropi. Vse mu je fajn, šteka pa itak nič. Meni je sicer super fajn, štekam pa še manj. Vsi mi nekaj blebetajo, šepetajo in  ropotajo, sam pa ne razumem nič, samo mersi in bonžur, pa se ti zdaj orentiraj in misli pametno. Mraz je kot v Sibiriji in dežuje non stop.

Aurillac, sreda, 22. avgust, popoldne

Ni treba, da mečete v zrak štiri krave, dovolj je, da znate žonglirat z eno žogico. Namesto da bruhate ogenj in ste strašen Harry Potter, lahko samo prižigate vžigalice in jih frcate v folk ali pa stojite na eni nogi in jim žvižgate Marsejezo. Vse se kupi, samo predrzno levjesrčni morate bit in že imate čas in prostor na tem festivalu. Ulic je nešteto, kamor se lahko postavite, folka pa več kot neprešteto, ki hočejo gledat, sodelovat in se metat na zobe, samo zato, ker ste vi tam in bi bili radi Vi zabavni in Oni kulturni. Ključna razlika glede na nas, Slovence. Druga ključna: čevapčičev nimajo. Pomfrija tudi ne. Samo tradicional french. Sir in krompir skupaj na ogenj vrženo. Mnjami! Biftke rdečih (!) krav. Mnjami double! Dež je nehal, zdi se, da bo začelo snežiti, folka pa je zmeraj več. Naučil sem se dve novi francoski besedi, pa jih ne bom napisal, ker jih niti izgovorit ne znam.

Aurillac, sreda, 22. avgust, zvečer

Po mestu je, reci in piši in res ne pretiravam, petsto (500) predstav. Zvedel sem, da je tale Street Theatre Festival d’Aurillac najpomembnejši ulični festival v Franciji. V štirih dneh se sprehodi skozenj 100.000 ljudi. Vsi so hudi fani umetnosti. Ta stari, nad 50, imajo vsi vetrovke, bunde in so na sploh videt jako čili, ko tekajo s trga na trg. Ta mladi so prebodeni, tetovirani, imajo čudne hojladri-hojladra frizure, pisane hipi, punk, rave, something oblekce in vsak svojega psa. Če imaš psa, te policija ne more vtaknit v zapor, pa če ga še tako sračkaš, ker nimajo psa kam dat. Pes je človeku najbolj prijazna žival. Policiji pa očitno še bolj, a ne?

Sneži še ne, zdi se, da bodo začeli padati klavirji. Naučil sem še dve novi francoski besedi, pa jih ne bom napisal, ker sem še tiste dve od zjutraj pozabil. Zdaj grem ven, da se naučim in pozabim še kakšno. Se javim. Salut!

P.S. Ura je skoraj deset zvečer. Zunaj pa sije sonce. Čudno. Nimam pojma, Francija pač. Najboljše bo, da sem kul in se delam Francoza.

 • Share/Bookmark


19 komentarjev

 1. Tibor Jablonsky, dne 23.08.2007
  Tibor Jablonsky

  Slišal sem, da so francozi riti. To mi je povedal moj singapurski mehanik, ko me je kar pošteno opetnajstil za ceno nove svečke, na koncu pa v avto fteknil kar zapacano. Bojda jo je imel že nekje drugje prej, ah, ne vem. Jaz sem poznal samo tiste francoze s katerimi sem se srečeval na borilnem prostoru po turnirjih, naučili me niso novih besed, so me pa naučili kako pasti na tla zelo hitro. Še hitreje me je pa trener naučil se pobirati, hm….srečno z osli.

 2. zloba, dne 23.08.2007
  zloba

  ura je ena zjutraj in osel protestira pod mojo težo. nasmeješ .. s francozom ali brez. škoda, ker v ljubljani nihče ne meče krav v zrak … in nihče noče bit kul. še dobro, da nimam psa;)

 3. Rado, dne 23.08.2007
  Rado

  Ha, ha, to z Japonci je pa super :-) : Vse jim je fajn, štekajo pa tako nič!

  Tibor, v kakšni disciplini si se boril?

 4. teoo, dne 23.08.2007
  teoo

  hint: Omelette au fromage

  Pri Dexterju je delovalo…

 5. Tibor Jablonsky, dne 23.08.2007
  Tibor Jablonsky

  Judo

 6. Rado, dne 23.08.2007
  Rado

  Tudi jaz Tibor, sem 8 let namenil tem športu.

 7. malimetek, dne 23.08.2007

  Lahko se delas, da si Francoz, samo ne postani eden od njih. Ze tako nas je malo, pametnih pa se manj. Ti spadas med te slednje, zato me skrbi, da te ne ugrabijo.

 8. black, dne 23.08.2007
  black

  Nč bat, malimetek, tule me ne bodo ujeli, bodo morali pa še kakšno omletko s sirom več pojest…

 9. šuši, dne 24.08.2007
  šuši

  ja tako je tam :D Ustavi se še v Avignonu, sicer je festival teatra v Avignonu že mimo…ampak, se splača. Naslednjič, ko boš trpel, se spomni name. Slučajno študiram prevajalstvo (eden izmed jezikov pa je francoščina). Sicer pa tudi jaz zadnji teden ali dve leti preklinjam francoze in njihovo slovnico :(

 10. pet-in-g-seks, dne 25.08.2007
  pet-in-g-seks

  tole je pa tako dobra reklama, da razmišljam, da bi si šel tole drugo leto ali enkrat pač ogledat …

 11. Fetalij W. Tyschew, dne 26.08.2007
  Fetalij W. Tyschew

  sliši se… francosko. klavirji so že? :D

 12. lonDON, dne 26.08.2007
  lonDON

  Malce vec napis o francozinjah! Bi znalo biti zanimivo izpod “tvojih prstov”! ;)

 13. sadie007, dne 27.08.2007
  sadie007

  jst bi pa kakšen kos njihovga sira … al pa črno čokolado :) … neki bi zihr

 14. malimetek, dne 27.08.2007

  skrbi me, kje si, ko cakamo tvoj nov dnevniski zapis. da se ni uresničila moja zla slutnja in so te nazadnje še res ugrabili. ali pa so te kje prav brutalno pretepli, ko si pijan in ves pogumen po anglesko preklinjal francoze in njihove mame. mozno je, da te je pozrla horda japonskih turistov. ali si se pa spotaknil, padel v obcestni jarek in tam oblezal z zlomljenima rokama. mogoe si pa ze doma in francozi sploh niso vec aktualni. skratka, ne delaj se več francoza.

 15. black, dne 27.08.2007
  black

  Prihajam, skoraj tam. Že grem, samo še tele sire pomlatim in čokolade v žep pobašem.

 16. kiara, dne 27.08.2007
  kiara

  a je kdo omenu čokolado?;)

 17. Fetalij W. Tyschew, dne 27.08.2007
  Fetalij W. Tyschew

  eee… čokolade… se ti ne bi dalo oglasiti še kaj v švici slučajno? :P

 18. black, dne 27.08.2007
  black

  u švico? si nor, da me lila krave pomendrajo in svizci v čokolado zavijejo!

 19. Fetalij W. Tyschew, dne 28.08.2007
  Fetalij W. Tyschew

  no, za vsak slučaj… če boš, naj nekdo snema :mrgreen:

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.