Zakaj ne bom nikoli not padu?

Sončni zahod bo, ko so Košak, Jonas in Marko Crnkovič drveli po poljski cesti. Prah, ki je ostajal za avtomobilom, je razjezil nos Dajane, da je stekla za njimi in se zadnjimi močmi vrgla na strešni prtljažnik. Pomolila je glavo skozi odprto okno srebrne džiparije in se pobahala: “Veste, revolver imam zmeraj pri sebi!”

Marko Crnkovič je za volanom gledal v briga ga zadevo, druge skrbi so mu brenkale v glavi: “Zmeraj sem sam, sam, nikogar nimam in kdo sem, zakaj sem, se ne ve.” Košak je bil vidno ganjen: “Vendar pa je sreča biti malo v inozemstvu.” Markov avto sicer ni bila nov, je pa dišal po gosposkem in prav fino je bilo v njem stiskati pod roko Marka in Jonasa in na ovinkih kričati od strahu, da so zajčki od dizel smradu raje bežali naravnost v Volkova požrešna usta. Jonasu je cigareta postrani visela iz ust, saj ni zaman vadil pred ogledalom in lepo ga je bilo videt. Zasmejal se je. “Se razume”, je prhnil v gozdni zrak in zavriskal pod večerno zarjo.

Pa se Dajana ni dala. Spet je pomolila glavo notri, proseče pogledala Marka, se skoraj prevrnila, ker je ta tako gonil avto in izdavila: “Rada bi Vas zmotila, zaradi urednikovanja, honorarja, dve, tri besede…” Še preden je lahko končala, je v velikem loku poletela skozi večerni  zrak, da so se muhe v zraku ozrle za veliko človeško žuželko, ki se je razmazala ob debelo bukev, skoraj Bedančeve širine in dolžine, ob prašni in bogu za hrbtom ter še dlje, skoraj cesti, bolj potki za vasjo. Marko si je obrisal roke v svilnat robček in Jonas je zadovoljno v zrak zavihtel novo cigareto, muzajoč se Andreju, kako spretno so pahnili ženskega ščurka z avta. Dajana, raztrganih hlač, se je po mačo gre po fračo drla za njimi: “Zdaj vem, kaj mi je storiti z revolverjem!”

Ko sta Košak in Jonas izstopila pri Muzeju blogerske umetnosti in je Marko oddrvel naprej proti Nasvidenje v naslednji vojni, je Andrej v strahu rekel: »Bog ne daj, tista Dajana, še ustrelila se bo. Tako me je strah in, če me vi, Jonas, prevarate, ne vem, kaj bo z mojimi živci. Morate igrati v mojem novem filmu.« Jonas ga ni slišal, mislil je na Luko in Koper in na Las in Vegas, ko sta zaslišala glasno prepiranje. Zabrnel je proti Košaku: “Pojdite domov, ko da greste od reke, z ribarjenja v kalnem, po tejle drugi poti pojdite, če ne, vas srečajo, in bodo pomislili, da sem imel zmenek z vami.”

Košak mu je zatlačil cigareto naravnost v usta in razpenjen utekel. Po drugi poti, seveda. Po prvi so v glasnem prepiru prišli Grega in Nimfa ter Robi in Nuša. Jonas je mirno zrl v stene Blogerskega muzeja kot, da bi ga neizmerno zanimala arhitektura slovenskih zidanih dinozavrov. Robi se ni dal: “Hočem denar za novo Blogersko napihovališče. Pravijo, da ta denar hočejo dati Vam za Časopis blogerskih umetnosti!” Nimfa je ustavila zehanje in se zaletela proti Janiju: “Ja, in?” Jonas je mirno opazoval boj nasprotnikov. S pogledom je ulovil v daljavi Jureta Godlerja. Tako mlad in tako smešen. Tako zares hecen. Svetla svetloba, ki premaguje stand – up slowaltz temo.

Nimfa je vzela Jonasa pod roko, da bi naredila krog okoli muzeja. Zaklicala je Gregi: “Oženit se bo treba, prijatelj. Bloganje ni vse.« “Ja”, je rekel ta in pomislil na Nimfo in potem na novo blogočasopišče, in potem obratno in spet obratno, da se mu je začelo vrteti v glavi. Iskal je misel, ki bi ga ustavila, pa jo je našel Jonas: «V osemdesetih je bilo zelo v redu. Pred svobodo. Vsaj tepli so nas. Vprašajte kakšnega odraslega. Marka Zorka na primer.« Ostali na to niso rekli nič. Šli so naprej na borišče, Jonas pa je odkrevsljal po clintovsko v sončni zahod in ga še vedno dead or alive iščejo.

Tema je potrkala na večer. Nekdo je prižgal reflektorje. Od nekod se je priblogal Had in začel govoriti o sebi. Potem je bila tišina. Grega je mislil na Nimfo in Nimfa je mislila na Grega. Nuša je mislila na Robija in na kaj je mislil Robi ne vem, ker ne znam gledat v glave ljudi. Godler je mislil na denar in skoraj zakričal od groze, ko je iz kupa denarja priplesala gola noga Vesne Godine. Vesna je mislila na »oprostite, da živim« in, da bi šla nazaj na Havaje in Had je mislil samo nase. Branko Đurić – Đuro, ki sploh ni bil zraven in ni imel pojma, pa ni mislil na nič, ker je štel denar.

K muzeju je drvela Simona Rebolj s televizijsko Nacionalko. Za njo so se ščurkale lokalne televizije Dejan Kaloh Ž TV in Iztok Gartner RI TV. Zadaj so stegovali fotoaparate neznanci in se mlatili s tiči. Irena ni fotkala. Ona fotka samo tuje žverce. Z neta. Človeka ni bilo. Je mislil doma. Fetalij ni mislil, je delal. Zloba ni delala, ker je čuvala mulca. Mulc se ni hotel čuvat, ker je hotel bit odrasel. Odrasli so se čuvali pameti in pametni so že zdavnaj pobegnili na prvi štrik zraven naše lokalne cestice. Veter je bril čez njihove kurje nogice v zraku in prav nihče ni opazil, da so se včasih na vlažne noči poljubljali. Danes, na noč, zvezdice pisane kot, da so narisane, se bodo samo pretepali.

Basta. Če se ne bi pisec tegale zbudil, bi lahko sanjal Daniila Harmsa, ki je sanjal, da je nekoč Puškin sklenil ustrašiti Turgenjeva in se je skril pod stojnico. A tisti dan se je tudi Gogolj odločil, da bo prestrašil Turgenjeva: preoblekel se je v Puškina in se skril pod drugo stojnico. Prišel je Turgenjev. Oh, kako sta, skočila predenj!

P.S. Moja prijateljica, s štikli ali brez, bi rekla, da ne bo niti polinkala vseh omenjenih. Nekako bi imela občutek, da jo bodo tako ali tako našli. Mene ne bodo. Ker me ne berejo. Škoda.

 • Share/Bookmark


44 komentarjev

 1. nimiy, dne 6.11.2007
  nimiy

  pa srečno, kekec!

 2. beatnik, dne 6.11.2007

  haha, tvoji zapisi so genialni. Res mi ni jasno, zakaj nisi več med hišnimi. Pa zakaj ne izdaš zbirko kratkih zgodb?

 3. nimiy, dne 6.11.2007
  nimiy

  hm… šele sedaj sem ugotovil, da si tisti, o katerem sem danes razmišljal in ugibal, če njegovi prispevki na blogosu še obstajajo tudi potem, ko…

  jaz sem pa bil prepričan, da si se vsega skupaj naveličal. hm… kriza

  in če pomislim, da je urednik blogosa nekdo, ki je nekje zapisal:”Ne bom ti razlagal, da bi blogi RES morali bit nekaj več – tudi če na navaden način pišeš o navadnih rečeh -, ker najbrž ne bi razumel.” in ki je bil pripravljen plagiatorki odpustiti vse grehe vse dokler se mu ni osebno zamerila. ah… sem si rekel, da se s politiko ne bom več ukvarjal… tako je to, “when the wrong guys have the power…”

 4. Tibor Jablonsky, dne 6.11.2007
  Tibor Jablonsky

  Predvsem to ta drugo me zanima.

  Sicer pa Jerofejev pravi, da ženska, ki ne ve zakaj je Puškin umrl, je slaba baba. Pa naj bo tako!

 5. simm, dne 6.11.2007
  simm

  Te, te berejo … beremo!

 6. -=[blogar]=-, dne 6.11.2007
  -=[blogar]=-

  :lol:

 7. Fetalij W. Tyschew, dne 6.11.2007
  Fetalij W. Tyschew

  in tudi lastnik striptiz kluba je privlekel pištolo na plano in od navdušenja streljal v strop, medtem ko je omet odpadal in ustvaril… pravzaprav ni bil omet – so bile gipsane plošče, ki so razpadale v prah, pomešan s stekleno volno od izolacije… in tako je ta zadeva padajoč ustvarjala meglico, sredi katere se je Pograjcu zazdelo, da se mora priklonit. pa tudi če se ne bi priklonil, bi vsi navzoči vstali in ploskali.

  zdaj bom pa tiho, ker se bojim kjerkoli komentirat, ker se vedno kdo najde, ki se obesi na to, kar napišem. “komentari za vješanje”. režira pa naj kdor hoče.

 8. hirkani, dne 6.11.2007
  hirkani

  Hua!

  Divje :- )

  Manjka samo še kakšen specialen efekt in glasba (tu bi Mitja lahko kaj zrihtal, samo ne Glembajeve), pa imamo prvi slovenski blogerski road movie.

 9. kiara, dne 6.11.2007
  kiara

  fajn..:)

 10. mojcas, dne 6.11.2007
  mojcas

  Še dobro, da se je pisec zbudil. :) no…ali pa niti ni tako dobro, hmmm… :)

  Super zapis.

 11. nusas, dne 6.11.2007

  Beremo, beremo! :)

  Ampak da dobiš prostor v enem tako dobrem prispevku… uf uf, čas za eno konkretno samorefleksijo?

 12. sadie007, dne 6.11.2007
  sadie007

  mene ful rajca, kako znaš nizat te besede v eno tako fajn tekočo gmoto, kako ti asociacije laufajo, vse to … najbolj pa tvoj ‘in potem’ … ker je ful dober filing in eno samo pričakovanje, ko veš, da se še ne bo nehalo …

 13. irena, dne 6.11.2007
  irena

  jst sem se obesila na fetalijev komentar, pa štrik ni bil dovolj močen :oops:

 14. Alex van der Volk, dne 6.11.2007
  Alex van der Volk

  Važno da v zgodbi ne manjka Volk :) ))

  Mogoče bi lahko zaključil takole:

  In daleč stran je nek Volk po imenu Black nalil štamperle slivovke v majhen kozarček in ga izpraznil na dušek na račun svoje duše :) )

  Sicer pa super parodija, bravo!!!

 15. Stric Bedanc, dne 6.11.2007
  Stric Bedanc

  Me je veselilo odigrati debelo bukev. Mislim, da mi Oskar za stransko vlogo ne uide. Če mi uide, pa da dobim vsaj Viktorja za posebne dosežke. Če tudi tega ne bo, se bom pa zadovoljil s klobaso Anton. Da le ne bo imela preveč špehnatih kockic in grudic.

 16. black, dne 6.11.2007
  black

  Hvala za vse pozdrave in vse srednje prstke v zrak, ampak nimam časa za odgovarjat. Moram ping pongat, ker bom šel drugače v pozabo… abo… abo… bo… bo… o… O, kako izgleda, če nekdo piše tako, da ne pošlje pingov, pa vidiš na tem postu, ki je bo šel v pozabo ravno zato, ker nikogar ni obvestil, da piše o čem za brat. Hej, piše tudi o tebi! http://kaloh.blog.siol.net/2007/11/06/drugi-svet-in-njihova-nekorektnost/#comments št.26…

 17. Fetalij W. Tyschew, dne 6.11.2007
  Fetalij W. Tyschew

  angažiraj Kričača. on rad linka :mrgreen:

 18. nimiy, dne 6.11.2007
 19. simm, dne 6.11.2007
  simm

  Stric Bedanc, Oskarja ne boš dobil, edino za kakšno urico v varstvo, če ti ga bo seveda MC zaupal. Klobasa pa ti ne uide … !

 20. zloba, dne 6.11.2007
  zloba

  pograjc … una s štikli … bo spet od zavisti na hrbet padala … s težavo lovila sapo … se narežala do solz in pobegnila.

  se globoko prikloni

 21. Matjaž, dne 6.11.2007
  Matjaž

  Tukaj Pograjc. Sporočam Vam, da sem spet prevzel nadzor nad tem blogom. Blacka sem do nadaljnega zaprl v klet. Dokler se ne opraviči, bo dobival samo suh kruh in postano vodo. Pisma podpore in lepe hvale, ki mu jih pošiljate, so do nadaljnega zaklenjena v moji skriti omarici.

 22. strojnik, dne 6.11.2007
  strojnik

  Eni se pa res zabavate, ko moramo drugi delati…

 23. nimfa, dne 6.11.2007

  Jebote Black, vsakič se spravim brat, vsakič se mi usta franklajo do ušes, potem pa vedno pridem do momenta, ko se moram prijavit, da lahko komentiram! A ti sploh veš kako težko si je zapomnit vsa ta gesla? Z vesli bi bilo marsikaj lažje…

  Jonas pa, on se me boji. Vedno me najprej pogleda postrani, potem pa pogled upre v tla in zbeži.

  Grega pa, njega ni, pobegnil je v virtualo in se nam vsem samo smeji.

  Kdo se pa danes sploh še ženi?! ;)

 24. beatnik, dne 6.11.2007

  Ampak res no, blo bi škoda, da ne bi izdal kake zbirke… pred kratkim sem s kravatarji ploskal tvojemu Obrazu na Borštniku, in če mi za teh 22 eurov ni blo žal, mi tud za ubesedeno estetiko tega kova ne bo.

 25. pet-in-g-seks, dne 6.11.2007
  pet-in-g-seks

  beremo. beremo. predvsem pa pogrešamo …

 26. lukav, dne 6.11.2007
  lukav

  Hvala za polepšan večer.. Tole je bilo užitno kot jabolčna pita.. Ali štrudelj, čokoladna tortica?

 27. erzo, dne 6.11.2007
  erzo

  zakon :) ))

 28. teoo, dne 7.11.2007
  teoo

  Mi smo se pa spraševali o vzroku današnje neprisotnosti. ne moreš zamerit človeku zaprtemu v temno klet:)

 29. Dejan Kaloh, dne 7.11.2007
  Dejan Kaloh

  @ Pograjc: eden izmed tvojih komentarjev, ko govoriš o Blacku, me je spomnil na disociativno osebnostno motnjo, ki sem jo letos použil v Prvi osebi množine…

  Sicer pa hvala za statistično vlogo v tvojem prispevku in za linkanje… :)

 30. šuši, dne 7.11.2007
  šuši

  A ti sploh veš, da te je težko komentirat…še ust ne morem zapreti pol dneva.

 31. black, dne 7.11.2007
  black

  Žal mi je, da me ni bilo včeraj. Bi ti nežno zaprl usteca in kakšno fino ugnal na tvoja mala ušesa. Pobegli Black.

 32. katarina, dne 7.11.2007
  katarina

  dobro, da nisem v zgodbi, ker te potem tudi jaz ne bi smela prebrat. hvala black. :)

 33. Matjaž, dne 7.11.2007
  Matjaž

  Spoštovana Katarina, morali bi se zahvaliti meni in ne Blacku, ker sem Vas jaz rešil pred škrabanji Blacka in stavek, ki bi se moral glasiti: “…Veter je bril čez njihove kurje nogice v zraku in prav nihče ni opazil, da so se včasih na vlažne noči poljubljali. Danes, na noč, zvezdice pisane kot, da so narisane, se bodo samo pretepali in Velika Katarina bo kot vrhovna sodnica zapiskala začetek streljanja v hrbet, da se bodo vsi ljubljanski golobčki med podgance skrili.”, še pravšnji čas preprosto izbrisal. Lahko pa ga vrnem nazaj, če hočete. Vaša želja, moj ukaz. Vaš Matjaž

 34. katja, dne 8.11.2007
  katja

  Internetne zvezde, heh. To je huda animacija!

 35. black, dne 8.11.2007
  black

  Dragi beatnik, hvala za 22 eurov. Žal nisem dobil niti centa od tvoje zaletavosti, so se pa starčki bogato nažrli kuric, špeha in kuhanih salamic po podelitvi Borštnikovih nagrad. No, si vsaj kot Jezus s svojim prispevkom nahranil uboge, lačne in pohabljene, tudi to je nekaj. Drugič me pocukaj za rokav, pa bova šla v zaodrju na prost zic, pa še prvo vrsto ti bom zrihtal. Med predsednikom in papežom. Ok?

 36. beatnik, dne 8.11.2007

  Ja, karta je bla predraga, še posebi glede na to, da prihajam iz cvičkove dežele in je bla čez 2 dni tam še enkrat cenej… ampak je bil to edini prost dan (Bremen bi prišel v poštev prejšnje leto, wann ich in der Naeche gewohnt habe), pa še skrajni cajt je bil, da postanem kulturen. Uf, prva vrsta je luksuz. Jst sm sedel v zadnji, zravn mene pa sta parkirala riti dva ostarela predstavnika mariborske kvazielite z atomikharmonik auro in sitnimi komentarji, ki so v meni prebudili psihoalteregozmitroljezko in malo je manjkalo, da ne bi predstava dobila spontan dramatičen (tarantinokrvav?) element iz ozadja. Ampak ploskal smo pa dolgo. Na koncu sem te imel namen pocukat za rokav in ti zapet hvalnico, pa te nism našel, poleg tega sem hitr odpeketal domov, ker nisem hotel magičnega vtisa zgubit v tisti gremosevrintpredkamero gužvi. Se pa priporočam naslednjič za vlogo tistga, ki na koncu prinese šopek in kušne igralke. Kdaj in kje v prihodnjosti igra Fragile?

 37. black, dne 8.11.2007
  black

  Od petnajstega tega meseca mam celo štalo. Prerivali se bodo telički, krave in pujsi. Malo Ljubezni na smrt v Mladincu, malo nova Betontančeva spet v Mariboru, malo Fragile doma in na tujem. Epp in točnejši podatki sledijo v kratkem. Rože so ok! Kaj pa za moške igralce?

 38. beatnik, dne 8.11.2007

  Gajbo pira?

 39. black, dne 8.11.2007
  black

  Jep! Pa cviček za tehnike. Pa bonbone za hostese. Pa zlato uro in srebrnega bmwja za režiserja. Pa…

 40. strojnik, dne 8.11.2007
  strojnik

  Tehniki so pametni ljudje. Imajo raje refošk… :mrgreen: Režiserji pa so itak… :mrgreen:

 41. beatnik, dne 8.11.2007

  Do bonbonov gre še, pol pa ne več. Za tebe dobr, da se ne boš spridu.

 42. beatnik, dne 8.11.2007

  Strojnik, ništa kontra cvičk, lepu prosm!

 43. simonarebolj, dne 9.11.2007
  simonarebolj

  Tiste posnetke napada na Muzej od Simone Rebolj bo nacionalka vse scenzurirala itak. Da kasnejšega pokola s komercialkama Kaloh in Gartner sploh ne omenjam. Razbila sta mi pol kamere na glavi in mikrofon zatlačila v usta, ampak sem se borila do konca!!!

  Očitno je bil en tak metaforičen večer. Očitno se metaforični navdihi nekam gostijo na Siolu zadnje čase … heh! …

  Kakor koli! Lucidno in zanimivo pišeš in seveda te beremo … samo da nekaterih to noče brigat preveč … ampak … Nevermind. Razbiti naprej … še močnejši …

  Hvala za vlogo! Sem ponosna! Ne dobi je vsak pri Pograjcu … he, he …

 44. [...] 5.11.2007 Zgodba, kjer sodelujem: Zakaj ne bom nikoli not padu? [...]

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.