Slovenec sem, pa kaj

Teden je bil hud. Barvast. Sem bil pisan kot čačke na slikarjevi paleti. Tekal sem po vrtečem globusu našega planeta in iskal svojo pravo identiteto. Slovenska trdna tla so se mi spodmaknila že v sredo zvečer.

Vse se je začelo z gledališčem. V torek, 20. novembra, je na predpremiero Betontanca v Mariboru, prišlo toliko Štajercev, da sem si po koncu predstave porezal žabarsko kožico, si spral zeleno barvo z ušes in šel na six pack čukur laških. Na pamet sem se naučil Tone ma pa lepo kapo in recept za mariborski beton.

V sredo zjutraj, 21. novembra, sem tolkel samo štajersko in zezal tote močvirnike v glavo. Do zvečer, ko smo ga usračkali z nogometom. Bolgari so nam nasuli lutenice, ajvarja in rdeče paprike, da smo se usrano povaljali v ciganskem sosu krvi, blata in sperme in sem izdajalsko zakrulil bolgarske narodne.

Nataknil sem si opanke in hotel po črnomorsko odplavat v Bolgarsko lužo. Ves matast od njihovih hitrih nog, močnih šutov in debelih tičev, sem nehal bit Slovenc. Valjda imajo tudi v Sofiji kakšno teatrsko luknjo, kjer bom lahko napasel svoje igralske ovčke in v miru prižgal bolgarski tobak.

Pa nisem imel miru, še sem se vrtel po televizijskem zemljevidu in sem postal raje Anglež, ker sem videl, da je londonski stadion nabasan z 90.000 gledalci. Sami naši. Divji in še bolj divji – pravi angleški huligani in nekaj umazanih Indijcev in nekaj zahlačanih Pakijev. Mi domači, pegasti, krivih nog in rdečeličnih riti smo zapeli Mi smo šampinjoni in hrvatarji so odpujsali njihovo Mi smrdeči tartufi. Mi, nas 90.000 in še več in oni, nekaj pet tisoč, sami goli in bosi, mi pa oblečeni v drese za 40 funtov iz stadionskega butika. Denar nogometa vladar.

Ko so po štirinajstih minutah kravatarji vodili z dva proti nula sem že pel Lijepa naša, Thompsona in Severino, telefoniral sem dedu v nebesa in se mu zahvaljeval za hrvaške gene, hitel sem kracati Turku prošnjo, da vračam slovenceljski pasoš in internetno moledoval pri državnih hrvaških organih, kdaj lahko pridem po kockastega. Mojega. Hrvatskega.

Po tekmi vseh tekem smo se na vseh naših državnih, komercialnih, satelitskih in bogu za blatom programih, moji novi sodržavljani, tak hvalili i hvalili i hvalili in backali i backali i spermali, da sem takoj izstopil iz plemena in se priključil Srbiji, ker nam je na košarkarski tekmi Union Olimpija proti Tau Ceramici Rakočević nasul trideset pik. Šahovnično krivoribolovsko dovolnilnico za prestop mej vseh mej sem zabrisal skozi okno in se že prijavil za vstop v srbske orle na ramo in boj za novo Kosovo, novo Bosno in novo Hrvaško. Nov svet in nov red in nove kokarde. Ubi, ubi , ustaše!

Zresnil sem se šele, ko sem opazil, da Tau ni srbsko, niti hrvaško, niti bosansko, niti argentinsko kaj šele špansko moštvo ampak mineštra od kdovekje in kdovekaj pade not v paello in sem raje preklopil na italijanski program, kjer sem se spet navdušil nad makaroni. Al dente sem pogoltnil Berlusconijev govor, takoj podpisal peticijo za predčasne volitve in mu nakazal en evro. Podprl sem njegovo tri akordno vožnjo z ladjo po Tiberi in njegovo heavy metal divjanje  v neprebojnem mercedesu po Milanu. Na okno sem razobesil Forza Italia zastavo oziroma Forza Mafia , si nataknil Lorella Flego šminko s šumečim š in širokim o in si šel izruvat k zobarju svojo pamet. Za Italijana moraš bit en tak jebe se mi jebač. Z vespo pred kapučinom in roko na njeni oprijeti ritki v tigrastih hlačah. Nasmejan do belih zob in do črne srajce.

Potem sem v četrtek, 22. novembra zjutraj, na svojem novem italijanskem sedežu Selle odkolesaril na deci chiantija za pravi italijanski stil in blef in se zaletel v zid svoje lastne zgodovine, ker je 23. novembra Rudolfa Mojstra dan.

Rudi je bil general in bil je pesnik, pa kaj. Roke je imel popacane od krvi in od črnila, pa kaj. Svoje španske brke si je populil za Severno mejo, pa kaj. Lomil je makaronščino in bil je tudi predsednik za mejo z Italijo, pa kaj. Bil je poročen z ljubljansko deklino, ki je redno hodila po špecerijo v Zagreb, pa kaj. Konja je imel srbskega in umrl je od srčne kapi. To se ti zgodi, če imaš premalo srce in preveč krvi ali preveliko srce, pa premalo za  prečrpat. Pa kaj potem.

V ponedeljek, 26. novembra, grem spet v tujino. Pa kaj. Tam bom srečal pomembnejše ljudi kot Rebeka Dremelj v Ameriki ali Andrej Košak v Berlinu ali Mitja Okorn v Londonu, ki so mislili, da so srečali pomembne. Briga me in briga Vas. Časopisi pri nas bodo pisali o njih, o meni ne bodo. Ker ne bom nič povedal. Užival bom, ker bom delal in skrival svojo prihodnost. Jedel bom italijansko, šprehal angleško, lezel v francoske riti, blefiral, da sem za Flamce in ne Valonce, šel plesat salso in valcer in delal salto mortale s svojimi predstavami in svojo domišljijo po zahodnih gnilih kapitalističnih glavah in vsakemu, ki me bo vprašal, od kod, da sem, bom rekel, da sem Slovenec. Iz Slovenije. S slovenskim potnim listom. Z zgodovino in koreninami. Človeškimi.

 • Share/Bookmark


21 komentarjev

 1. chef, dne 23.11.2007
  chef

  Bravo! Jebeš pomembneže…

 2. sadie007, dne 23.11.2007
  sadie007

  jst bi tud rada znala plesat salso …

 3. zloba, dne 23.11.2007
  zloba

  glej … da do sredine decembra prideš nazaj.

 4. lukav, dne 24.11.2007
  lukav

  ”Slovenec sem/ nož na grlu olimpijskih udeležencev,

  Primož Peterka vprežen v egotripu tisočih revežev.

  Slovenec sem, ko pobiram štoparke z belim mercedesem,

  z leder sedeži in navijam Severino v mp3-playerjem.

  Slovenec sem/ moja občutljivost je umrla s Kennyjem.

  V eni roki nosim mastercard, v drugi vzorec

  župnikove sperme.

  V mojem bloku ne morem nikogar prosit za eno

  žličko soli – Mercator je moj najboljši sosed.”

  Pa naj še kdo reče, da n’toko ni genij hehe

 5. Fetalij W. Tyschew, dne 25.11.2007
  Fetalij W. Tyschew

  n’toko je genij ja…

  sicer pa black, bon voyage al kako že… in decembra bi te res blo lepo met nazaj, za bložič, če ne prej :D

 6. black, dne 25.11.2007
  black

  ma seveda bom nazaj, da bomo plesali salso, polko, pa vsa unionska in laška tanc tacanja… upam samo, da me je človek prijavu. grem čekirat.

 7. dijana, dne 25.11.2007

  Popolnoma se strinjam, da je potrebno ostati zvest samemu sebi in biti ponosen na svoje korenine – zakaj pa ne bi bili? Vsaka narodna pripadnost ima svoje lepe in manj lepe značilnosti.. Srečno Matjaž :)

 8. kiara, dne 25.11.2007
  kiara

  black…se prjavim za eno salso s tabo na bložiču. če boš upal. če bom upala.;)

 9. Tibor Jablonsky, dne 25.11.2007
  Tibor Jablonsky

  Словенијо!

 10. Tibor Jablonsky, dne 25.11.2007
  Tibor Jablonsky

  P.S.

  Super zapis…že kar preveč….človeški.

 11. laosnick, dne 26.11.2007

  jst se tudi prijavim za eno salso s tabo, black bložiček, če bo kiara upala…

 12. black, dne 26.11.2007
  black

  plesali bomo samo tisti, ki znamo…

 13. zloba, dne 26.11.2007
  zloba

  Hmmm, baje to obvladate;) No ja, bo pa za nas več pira ostalo;-P

 14. strojnik, dne 26.11.2007
  strojnik

  Jaz sem za pivo… ;)

 15. Fetalij W. Tyschew, dne 27.11.2007
  Fetalij W. Tyschew

  jaz sem na pivo očitno obsojen od rojstva… :D

 16. kiara, dne 27.11.2007
  kiara

  jst znam salso mal, bomo vidli če dost za betontanc-blacka..:)

 17. Iz volkovega brloga, dne 30.11.2007

  BLOGOROLA – Hot a lot (4+)…

  OPOZORILO: Branje tega prispevka vam lahko pokvari užitek ob prebiranju prve številke blogerskega časopisa BLOGOROLA   Navkljub včerajšnjemu obupovanju nad nedosegljivostjo Blogorole v Novi Gorici, oz. kar Goriški na splošno, ki je sproži…

 18. Kašpar, dne 1.12.2007
  Kašpar

  Ful dobr napisano ;)

 19. Krajnc B., dne 1.12.2007
  Krajnc B.

  Et tu, Brute?

 20. majstore, dne 6.12.2007

  kaj ti sploh ločim med 6 packom pira pa med 6 pack čukurom ki je reper iz velenja prokleto budalo

 21. black, dne 6.12.2007
  black

  Dragi Tadej Logar, ajajaj. Brati in pisati so osnovne človeške funkcije. Razumeti je malo zahtevnejša, je pa treba štekat, da se ne moreš skrit za budalastim nickom, dragi majstore my ass, ker te hip hip hura najdem in ti kakšno keramiko v glavo podarim…

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.