Mrtvec na obisku

V London sem šel kot princ, Diana in njen ljubimec. V London sem bil povabljen gledat mjuzikl Moje pesmi, moje sanje. Spali smo v hotelu za 350 eurov na noč, v hotelu, kjer je Oscar Wilde ščipal kelnerje za rit, v hotelu, kjer je bil aretiran, zradiran in po zunanjih stopnicah gnan, ponižan, pretepen in vržen v policijsko kiblo, da bi postal normalen. V hotelu, ki leži na ulici, kjer so trgovine brez cen za šik izdelke, kjer za izložbami skačejo mačkoni in mačkice, ki imajo dlako na fino počesano in celo na vijolice v stranišču kakajo. Oh, London, moja skrita ljubezen, ko si zaželiš, da bi bil ropar stoletja,  morda izumitelj angleške megle ali čaja za angleški after and noon in bi imel denar, svojega šoferja in vsaj tri police spodnje etaže Harrodsa.

Karta v teatru je bila 75 eurov in sedel sem v prvi vrsti, da sem videl vse, celo preoblačenje Marije iz nune v kmečko dekle, ki gre z malho in pesmijo na ustih reševat Avstrijo pred Naciji. Naš Kekec je rešil samo Mojco in ni imel tangic kot mična Connie, ki je zmagala med 4000 kandidati za vlogo nove big Mame in postala nov angleški heroj ter full house za vse večne čase. Za vse japonske, ameriške in ruske družine, ki so ob koncu vstali, zapeli in odglumili Edelweiss kot, da rešujejo svet, boga, cesarja in vse zaščitene gorske rože in so mi šle kocine pokonci. Oh, London, moja skrita ljubezen, ko si zaželiš, da bi bil Andrej Košak v Berlinu, Dejan Kaloh v Mariboru, Marko Crnkovič v Ljubljani, tri štange novega nogometnega stadiona v Stožicah ali vsaj metek, ki ga je falil JJ in Urška vzela v spomin, da bi ji iz njega umesili uhan za levo uho.

V Londonu smo jedli angleško, indijsko, japonsko in spili nekaj angleških čajev. Srečali smo se s svakinjo cesarske družine, ki ni Honda, Toyota in ne Suzuki. Tam nekje in še več. To so Japonci, ki obožujejo Slovenijo in, ki priletijo s svojim letalom na kosilo k Lectarju v Radovljico. Družina, ki se smuča na svoji gori in na svoji ogrevani osemnajst sedežnici. Družina, ki denarja ne šteje, ker ga ne more preštet in mafija, ki ima tri potomce, pa ne zdravja. Od treh sta dva, ki komaj hodita in skoraj ne mislita in samo eden bo morda nekoč znal vozit letalo, jahto ali vesoljsko ladjo. Denar ni sreče vladar in vsi smo iz iste sklede dani. Mleko in žganci pa imajo čudno pot in včasih zrastejo nesrečno pocasti. Oh, London, moja skrita ljubezen, spet si me nekaj naučil in lekcija je bila krvavo dobra, misel je bila spet rojena in ne daleč zgodovina ne tako zabrisana.  

Nekoč pred davnimi časi, za sedmimi gorami in sedmimi dolinami, tam nekje v Londonu, sem bil tudi sam enkrat slaven, celo kritike so bile urnebesne, pa sem se grdo obnašal. Bil sem iz Jugoslavije, doma smo davili podgane, ki so lezle po kopalnici in v edini sobi smo spali v isti postelji. V Londonu sem prvič videl luči in kafiče. Prvič sem si kupil kavbojke, ki mi jih ni bilo treba švercat. Požrl sem vse špagete v italijanski oštariji in jih ponoči v loku nalimal na rožnato steno prekrasne vile jako pomembne producentke. Tisto noč nisem spal. Zdrgnil sem steno. Podrajsal sem tapeto in zaribal svojo londonsko kariero. Tisto noč sem postal svoj Človek in ne svoja senca. Tisto noč sem vedel, da bo London ostal moja skrita ljubezen in, da se bom ženil drugje.

V Londonu moraš bit Lara Boeing ali pa Tadej Zupančič. Vse ostalo je kriket brez palice, polo brez konja ali Dear lonDon brez Drnovška.

Oh, London, salutiram in pojem tebi v čast. Še se vrnem. Kot mrtvec, ki pride k ljubici na obisk, pa čeprav mi boš zaprl vrata in bom jokal na dežju, ne da bi videl vsaj tvoj L in vsaj nekaj pomrznjenih prstov skoraj golih east and end deklin.

 • Share/Bookmark


7 komentarjev

 1. maia, dne 28.02.2008
  maia

  oh London…še 3 tedne pa bom spet pri tebi :)

 2. feenc, dne 2.03.2008
  feenc

  ahem… a se kej sporoci, da se skupaj popije kaksen pint? :D

 3. lonDON, dne 7.03.2008
  lonDON

  ..ah London….

  P.S. Lahko bi sporocil kam odhajas, pa bi mogoce tud jaz skocu… Ze prav!

 4. fish, dne 7.03.2008
  fish

  Mh mh mh, razumem, nostalgija je kurba…poznam občutek, le mesto se drugače imenuje…. poslušaj, podgan danes ne daviš več?

 5. teoo, dne 12.03.2008
  teoo

  V tako starino se je pa res nesmiselno zaljbiti. A si ne bi raje izbral recimo Nove Gorice ali Velenja?

 6. irenca, dne 13.03.2008
  irenca

  :lol:

 7. simonarebolj, dne 17.03.2008
  simonarebolj

  “Kot MRTVEC, ki pride k ljubici na obisk …”

  Kako bi mu zameril? Jaz vrat ne bi samo zaprla, ampak jih zaklenila z desetimi ključavnicami in zabila v podboj s tisočerimi žeblji … hehehe …

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.