Ko bo padel zastor bom Polona Vetrih. Ko bo gorel teater pa Andrej Inkret.

Utrujen od svoje domovinske dolžnosti: stradat ali premaknit betonske teglce, sem jo urno podurhal štrene mešat na francosko. V Parizu, v ulici med pasjimi dreki in babilonom hrupa med priseljenci ni bilo videt nič posebnega. Samo tisti blesavi stolp je štrlel ven iz vseh razglednic in vsi so okrog nosili tiste dolge kruhce. Nikoli nisem razumel te dolžine. Je to šala na račun francoskih tičev ali šala na moj budget, ker sem dal v Parizu, v ulici med pasjimi dreki in babilonom hrupa med priseljenci, za dva velika pira in enega malega natanko enaindvajset eurov. Mnjami. Tile žabarji nas že ne bodo okrog prinašali, pa smo naročili še eno rundo. Njim v Alo, Alo brk in nam na slavne slike našega Pilona. In ja: cena je bila tudi v drugo ista. Merde.

Med našim blabla srkanjem se je v zadnji sobotni prilogi mojega omiljenega časopisa za človeško lenobo kadilo od sežiganja mrtvaškega prta, ko se je po prsih tolkla in rjovela v novem pelc mantlu naša igralka Polona Vetrih, da hoče novo zgradbo, nov oder, novo garderobo, nov bife, novo maskerko in novo frizerko, nov skret in nov plet, in, da je treba vse pozapret in njenemu Mitji dat še Stožce, Moste in njej vse rožce in vsak večer liter vrhunskega šampanjca, da ga bosta stegnjenih nog spila na, Pavarotti gor in dol, balkonu, ki bo gledal na njun bronasto zalit spomenik pred parlamentom in bodo ljudje po kolenih puščali ob njunem zlatem epitafu šunko in domači hren.

Dve strani naprej je naš teoretik in dramaturški spremljevalec sodobnega gledališča in sodobne literature gospod Andrej Inkret še enkrat priznal, da je on edini, prvi in zadnji, ki razume sodobnost, pa čeprav se je ta zanj žal končala že v sedemdesetih in je on v osemdesetih nehal hodit v teater, ker je v devetdesetih postalo vse brezvezno in je v novem tisočletju vse in še več popolnoma rigidno, odveč in onkraj cilja, ki ga je on rodil že v petdesetih, ko je že bil slovenski Sokrat, Platon in zadnji Mohikanec na pogorišču slovenskega korunovstva in srbskega jovanovićevstva. Vse ostalo je samo scanje proti vetru in prdenje za aspirin oral.

Pivo v Parizu smo popili in rekli merci. V časopis sobotne priloge smo zavili žlahtne sire in se sesedli na vlak za Tours. Tam smo šli na sestanke za nekaj, kar ne bo v slovenskih učbenikih in tam smo cmokali o nečem, kar se gospodu Inkretu gnusi in gospe Poloni smrdi. Tam smo šli delat načrte za našo novo sodobno predstavo, ki ne bo v strategiji razvoja kulture v mestni občini Ljubljana. Za predstavo, ki ni predstava. Za gledališče, ki ga nočemo izdat, ker se baje lastna hvala pod mizo vala in, ker mislimo, da je skromnost vseeno lepa čednost.

Od tu naprej si bom zavezal jezik in pogoltnil svoj ponos. Spodaj bodo namesto čohanja po mednožju samo slike govorile. Besede so odveč in kričanje nemo. Spodaj vam v vabo in sebi v zabavo postiljam ugankarski kotiček. Kdor ugane prava imena ustvarjalcev, ki sodelujejo v projektu z imenom Run for Love in se skrivajo za video posteljnino, bo lahko z nami prižgal torpedo, pasjo bombico ali vsaj pomahal z zajčjo taco. Lahko bo prvi na juriš razstrelil nažrte spomine, zakuril zatohlo preteklost in začel graditi svetlo bodočnost za našega novega Človeka in za naš novi “pustite nam sanjat” Svet, za naš visoki C, ki bo popokal stekla in polomil kozarce, ko bo odmevalo od sten mračnih muzejev in opernih hiš: “Živ sem, živ.” Muzika bo šla v crescendo in vsi bodo leteli vkup, ko bo uboga nevladna gmajna od Janka Z. Smejalka dobila namesto butn krampa in skala vil moderen in bleščeč traktor.

Povštr:

YouTube slika preogleda

Rjuhca:

YouTube slika preogleda

Dekca:

YouTube slika preogleda

Termofor:

YouTube slika preogleda

P.S.

Do takrat pa bom še naprej Polona Vetrih in Andrej Inkret. Mrtev in bel. Zdi se, da je To pomembno za našo domovino. Pa tudi bolj se splača.

 • Share/Bookmark


20 komentarjev

 1. vladotepesh, dne 8.05.2008

  Kakšna pa je bila tvoja domovinska dolžnost?

 2. black, dne 11.05.2008
  black

  ?

 3. vladotepesh, dne 12.05.2008

  Na začetku praviš – utrujen od domovinske dolžnosti…

 4. black, dne 12.05.2008
  black

  Jep. Naj stradam ali naj grem premaknt betonska korita, to je bilo nekoč vprašanje.

 5. zloba, dne 12.05.2008
  zloba

  Jaz sem za stradanje;-D

 6. taam, dne 12.05.2008

  hm, kaj pa, ce nehamo sanjat o drzavni pomoci in jo usekamo kar po svoje? kult-ura. ocitno se to razume kot cascenje casa, ki je se vedno nekje v petdesetih… ko bi delilci denarja razumeli ZDAJ, bi podelili ves denar samo se za uzivancije in razvajanje naroda…(s tabo)

 7. teoo, dne 13.05.2008
  teoo

  Kultura postane kulturac, ko si cel polomljen zaradi enih tepcev in njihovih korit. Ste pa kulturci pravi fenomen… “vsi so cepci, razen mene in mojih.” Skrij enga, pokaži drugega in ne opaziš razlike… kot Kitajci v Trstu, ko ma cela familja eno osebno:)

 8. black, dne 13.05.2008
  black

  Najprej hvala vsem, ki ste se oglasili s komentarji, zdaj vsaj vem, da ne kričim v prazno in, da moje bloganje prinaša vsaj kakšen odmev, pisk, morda celo malo smradu in umazanije v ta prekrasen svet. Potlej pa, z vso možno resnostjo in brez fig na rokah, izjavljam, da smo jest in moji kar u’redu cepci, ker kar dobro naokrog brcamo, ko več denarja za svoje komu potrebno cepidlačenje um(j)etnosti naberemo zunaj in vsaj malo doma – hvala mesto in država. In, da nočemo bit cepci, ki še zmeraj mislijo, da moraš za bit umetnik, predvsem dobro jamrat. Pardon teoo, jest jamram s humorjem in pesmijo na ustih, ko naokrog kolena gulim, da bi me opazili tudi tisti, ki seveda niso cepci, temveč samo orng politiki in biznismeni. In, prosim Vas, da bi res razumeli, da v Sloveniji resnično ni možno delat kulture brez vaše davkoplačevalske finančne inekcije. Hvala Vam za zaupanje in za popremierske rože. Tako to je in z vero v nebedo, upam na čimprejšne okrevanje duha in telesa mojega in vašega naroda.

 9. teoo, dne 14.05.2008
  teoo

  Black, bedno se mi zdi, da je kultura kulturac in da mora imeti človek zguljena kolena, da nekaj doseže. Jeba je to, da si lahko najboljši inženir in razviješ najhujšo napravo v zgodovini človeštva, pa boš pogorel na celi črti, ker nimaš dovolj velikega gobca in tega ne boš znal prodati. Kljub temu pa ne opažam, da bi se inženirji med seboj pljuvali, kot se umetniki.

 10. black, dne 14.05.2008
  black

  Hja, ker sem se sam nekoč smukal tudi med računalniškimi inženirji lahko z zagotovostjo zatrdim, da je tudi med njimi pljuvanje v modi. Pljuvanje nam je v krvi. Pa ne samo v Sloveniji, tudi v tujini je ta virus zelo razširjen, pa čeprav je recimo letni predračun neke irske plesne skupine, ki ni še nikoli gostovala izven Irske desetkrat večji kot Betontančev in neke druge irske gledališke skupine z enim tujim gostovanjem dvajsetkrat večji, pa sta se po pogovoru po naši predstavi v Dublinu tako zmikastili, da smo mi mali backi proti njihovem wrestlanju. Ja, sto ljudi, sto čudi. In drugo: veliko bolj pomembnejše od pljuvanja zaradi pljuvanja in temu je namenjen moj zgornji pljunek. Načrt naše slovenske kulturne politike je tudi združitev Smg-ja z Gomlom. To ni samo mešanje hrušk in jabuk, to je pezdekanje mesnih proizvodov z zelenjavno brozgo, to je: da politika misli namesto umetnikov! To pa je veliko bolj nezdravo kot pljuvanje. Politika lahko bolj ali manj avtoritarno odloča kdo je za politiko sploh umetnik. In nekoč je bil v Ljubljani Koseski bolj cenjen od Prešerna in Govekar bolj od Cankarja…In nekje drugje Van Gogh… Vendar: še tako slaba kulturna politika ne more uničiti (vsaj ne) vseh velikih umetnikov, jim pa morda življenja lahko spremeni v tragedije. V polite kave in odtrgana ušesa.

 11. vladotepesh, dne 15.05.2008

  Zdaj sem se spomnil – bil sem na otvoritvenem cingljanju letošnje Druge godbe in v zgledno prenovljenem Klubu CD je deci rdečaka več kot poltretji evropski krajcar!

  Ampak ta z SMG – GOML pripojitvijo je pa bosa – a na žalost, slišim, prav nič podhranjena.

 12. EnXeN, dne 15.05.2008

  S tabo sanjam, da bova lahko na dotični premieri, ki jo omenjaš, s kovaškim kladivom skupaj odbila ventil s plinske jeklenke polnjene s helijem – na kateri bodo priselotejpani sedeli slovenske zaležanke, slovenceljski pezdekarji in ostala navlaka z evropskega vlaka, vključujoč mojo šefljo in še nekaj osebkov, recimo referenta s škodnega zavarovanja zavarovalnice Triglav – in opazovala divjo dostavo njih cokel v realnost, prisluhnila piskajočim glasovom jamranja bastiljskih gardistov in dočakala plameneč vzgodovinovhod dinozavrov. Yeah! Vive la revolution! :-) Morda pa bom, če pomislim na drugi dah, povsem srečen tudi, če bom sodeloval pri vsem skupaj samo s kakšno pasjo bombico v roki. Gen Matije Gubca, ki ga preverjeno posedujem, je namreč nekje za ovinkom včerajšnjosti izgubil precej potentnosti. Šlampariji pri prepisovanju v ovinku je bilo ime gospodična Z.

 13. vladotepesh, dne 17.05.2008

  Ampak v prihodnji sezoni pa režiraš nekaj v MGL-u, ne? Sem popolni iliterat – o čem govori ta tekst, ki ga boš “postavljal”?

 14. black, dne 18.05.2008
  black

  Vlado, dokler ne podpišem, ne vem in nimam pojma. EnXen, vse spoštovanje in trombon trobente na full za gospodično Z. Dojencljni vedo najbolje kdaj naj starši spijo…

 15. irenca, dne 25.05.2008
  irenca

  res si že čist brezvezen s tem ignoriranjem ponedeljkovih pirov… :S

 16. black, dne 25.05.2008
  black

  Draga Irenca, zaljubljencem pa ja ne bom kradel časa, a ne?

 17. irenca, dne 26.05.2008
  irenca

  Ah, dej ne laži ti prodana duša – pokradel bi ves čas vesolja za en cimetov čevap!

 18. centrifuzija, dne 1.06.2008
  centrifuzija

  Čeprav redko zaidem v blogovje, bom tokrat zgrabila za vabo, morebiti naredila nekaj zabave in se lotila ugankarskega kotička. Povšter potrebuje svoj prostor. Scenografijo (morebiti progo za tek ljubezni) bo pripravil Matej Andraž Vogrinčič. Rjuho bodo popackali Ez3kiel. Z muziko bodo greli Hudo, ampak res pravo toplino pa bodo oddajali tekači Betontanc.

 19. black, dne 11.06.2008
  black

  blizu Tamara, blizu… samo onole s Hudo si hudo falila… hint: kdo je režiral spot?

 20. Ninočka, dne 9.08.2008
  Ninočka

  sanjaj dalje, nikoli ne boš PV, pa če se kar v Juventusov dres oblečeš. (black’nwhite stripes). preprosto zato, ker sem prepričana, da lepše hodiš v petah. črnih ali belih. morda črtastih. in ker maš najbrž stvar, ki se ji reče libido. :D

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.