Umetnikov starostni portret ali stvar, ki sem jo pozabil poslat

Še dva dni do premiere Marša ljubezni. Še tri dni do konca muke in jada. Do konca na koncu sveta. Jagode in šampanjec so še na hladnem.

Postavlja se scenografija zunaj. Na parkirišču sredi mesta. 

dsc_0414.JPG

Najprej smo jo v placu za vaje. Štiri dni. Za popenit. Tako velika je. Skoraj večja od Brnika. Ko bosta tole vidla Jovo in Pandi, si bosta zgrizla nohte in pregrizn’la utrobo. Šerbedži bo kupu še en otok in Emilio še eno celino. Jabla bo porezal in poscal še nekaj duš več in denar za prenovo Drame bodo nakazali nam, če lahko delamo manjše projekte. 

dsc_0300.JPG

Jaz pa pravim: fantje ni panike, smo se malček zafrknl v merah in res nismo mislili, ko smo si tole izmislili, zato hvala vsem tukaj, ki so nehali mislit in še niso pobegnili domov.

dsc_0342.JPG

Vreme se še drži in ni dežja. Ponoči je orng mrzlo in imamo bunde do konca zapete. Jamrajte, žebrajte in molite indijanske kletve, da ne bo pogroma in ne klavirjev. Da bo šlo. Mi smo u’redu. Zmatrani ko’ pes. Delamo od osmih zjutraj do osmih zvečer. Jasmin na video animacijah celo ponoči, do dna.

dsc_0322.JPG

Stuširal se nisem že pet dni, za britje pa sploh ni časa, zato se po moji četniški bradi pasejo muhe iz bližnje klavnice. Seksi simbioza. One papajo ostanke hrane z mojega strža, jaz pa na njih postavljam nov svetovni rekord v hitrostnem mahanju z rokami po zraku. Dober sem, res. Se toplo priporočam za naslednjo olimpijado.

dsc_0332.JPG

Tule je skoraj zadnja verzija scenosleda. Upam…

Vabljeni sem. V Francijo. V Ljubljani bo 3. in 4. septembra.

Ez3kieli so spesnil super muzko.

dsc_0291.JPG

Bi vam naložil cel file, pa ga noče požret. Zato malo manj. Takole za dober tek in na zdravje. 

Tri, štiri, zdaj. Play.

Read. Tri, štiri, zdaj.

P.S. Vem, da še nekaj stvari visi. Je pa to TO! Tole moramo narest in tole bo narejeno..

0.00 Noč. Kot je črna noč samo ponoči. 10pm. Audience. 1.000. 2.000? Dark. Silence? Wind? Probably rain. Music starts. Slowly. Boat’s yelling. Far away. Dog’s barking. Far away?

0.40 The drum. Light. Slowly in. Počasi osvetli band in blue. No faces. Creatures. Ghosts?

1.01 Napis: SHE. The melody. Soft. Music box. Božič. Sreča. Love. Her body. Naked. Hrbet kot srna v gozdu brez dreves. Ramena. Prsi, hribi beli kakor sloni. Dream. Počasi se obrne in se približa kameri. Nežno. Delay. Šepetanje: »Run baby, c’mon run…«

2.00 She izginja. Kot cigareta, ki dogoreva. Tema. Iz teme se pojavi nova podoba.

2.01 Napis: HE. On. Stoji. Posluša odmev njenega glasu. Breathe. Začne. Hoditi. Najprej počasi. Na črnem ozadju. Oblaki noter na loop. Daleč, daleč stran. Nekje. Na luni? V puščavi? V glavi? Moji? Tvoji? Brez glave? Brezglavo. Zaradi nje?

2.51. V ozadju oblaki večji kot nebo. Potem gore. On začne teči. Skozi gozd. Teče. Napis: RUN.

3.30 Weather report. Jako fina afna napoveduje vreme. Proti njej letijo oblački, sončki strele, številke, ki se prilepijo na njeno obleko. Punca kriči. Punca blazni. Punca se slači. Vroče je.

3.58 Napis: BREATHE. On pa teče. Mimo njega švigajo telegrafski drogovi. Teče. Ceste. Billboard z njenim obrazom. Loreal. Teče. Hišice. Billboard z njenim dekoltejem. Nivea. Teče. Hiše. Billboard z njenim telesom. Sun faktor. Teče.

4.36 Teče. Mimo njega švigne Billboard z napisom: RUN FOR LOVE.

4.48 Sekunda. Oddih. Spet steče. Teče po šahovskem polju. Teče. Šahovnica se spremeni v križanko. Teče. Črke. Besede. Teče. Križanka se spremeni v morje televizijskih ekranov. Vsak ekran svoja štorija. Ekrani so del kontrolne sobe. Vidimo tipe v hrbet. Z napisom: DECLARATION OF RIGHTS. Na enem izmed ekranov počasni zoom v Njegov obraz. Obraz, ki teče in spet in spet teče. Za njo. Da jo najde. Da jo vzame. Obraz, ki ima cilj. Obraz, ki diha. Ki hrope. Ki crkuje.

5.24 Podvajanje. Za njim se pojavijo in tečejo: Harry Potter pred bradavicami, strašilo pred Čarovnikom iz Oza, Cary Grant v Sever – Severozahodu pred letalom, Ice age veverca pred ledeno dobo, Forest gumpec pred mulci, fantje iz Ognjenih kočij pred odraslostjo, otroci pred Hitch Birds, Rocky po pristanišču pred sončnim zahodom, Lola run Lola po stopnišču pred usodo etc. In etc. Nekdo mu ponudi bidon z vodo. Pogleda. Ne spije. Vrže. Napis na njegovi majici: I. Fikcija. Film in risani film. Napis: ?.

6.21 Priteče v mesto. Stolpnice. Ajfl. Sidney. Opera. Metropolitan. Nueva York. Teče. Napis: ALONE. Šprint!

6.39 Slinky’s start. Slinkiji se razletijo po svetu. Nekje zgoraj med oblaki. Napis: THEY.

7.18  Policaja. V črnem. Črne rejbanke. Črni šilt kapici. Črne pištole in črne značke. Skozi okno policijskega avtomobila opazujeta dogajanje. Dva pandurska blesavca, ki se prepirata o tem koliko jih je? 10? 500? 1000. 5000? Dva blesavca, ki imata premalo plačo, preveč otrok, preveč ljubic, prevelik pivski trebuh in premajhno pamet.

7.37 Slinkiji all over the world. Mountains. Forests.Pred navdušeno publiko se sprehodi napol gola starleta z napisom: THINK.

7.58 Psihadelija. Slinkiji v slow motionu. Slinkiji primarširajo v mesto. Sila, ki bo spremenila svet? Pošast, ki bo požrla svet ali ga samo rešila? Za koga? Za nas? Za njih? Za njo? Z njim?

Media report: You are seeing a live feed from our network in Mexico city… I’m standing in front of the Liberty Statua… This image has not been adjusted or enchanced in any  way. What  are You seeing is real and blablablabla…and blablablabla.

9.37. Napis: LIFE. Panika nr.2. Brezglavo tekanje ljudi. Vulkan bruha. Pamplona. Biki. Ljudje poteptani. Prašiči se zaletavajo in vreščijo pred klavnico. Olimpijske igre. Rekord na 100m. Rugby – home run. Slon, ki mendra ljudi. Ženske, ki v visokih petah tečejo za ušive fičn’ke. Indijski maratonec. Fante star komaj 4 leta. Teče, ker je bil poreden. Pa je šel raje tečt, da ga ne bi oče namlatil. Otroci so vendar vedno poredni. Živali niso nikoli. En sam nagon jih je. Kot zebre v begu. Kot levi v lovu. Narava in družba.

10.46 Napis: STOP. Vse se ustavi. ON se ustavi. Slinkiji se ustavijo. On stoji na mestu. Sam. Se obrne levo. Zagleda Njo. Na billboardu. Se obrne desno. V časopisu. Na levo. V špici nadaljevanke Sex in the city. Zadaj na ekranih. In potem v živo. Med publiko. Končno! Ona! Ona stoji tam ( zares in počez) in se žoga z veliko prozorno žogo, ki z odbijanjem ob tla prepeva nežno melodijo Doorsev:

»Not to touch the earth, not to touch the sky, just run, c’mon baby, just run. Run!«

On skoči dol in jo hoče ujet. Preden je tam, je ni več. Samo še žoga se kotali naokrog in še vedno igra melodijo. Kot lajna. Spet zasliši njen glas. Se obrne in jo zagleda na drugi strani. Mu poje. Nežno. Not to touch the earth, not to touch the sky, just run, c’mon baby, just run. Run! Ona izgine. On steče za njo. Ona izgine. Napis: RUN. On se obrne in izgine v teku.

11.15 Slinkiji se počasi začno voziti navzgor po tekočem traku. Kot, da bodo šli spet v napad. Kot, da jih bo še več. Stroj, ki melje ljubimce in njihovo ukradeno pesem pod seboj ali samo svetareznica?

12.06 Na odru zagledamo Njo. Ki teče. Za njim ali pred njim? Preliv. Napis: DEVIL. Na ekranu zagledamo kako nekdo vrže na mizo pest fižolčkov.

Look at these beans. That one in the middle represents Him. The leader. The ring around him are his comrades. And the ring around them represents people who  know the purpose of this craziness. All around the outside are the others. People who follow. Now, jumble them all up!

Zagledamo roko, ki razmeče fižolčke.

13.20 V prelivu slika televizijskih Latest news. Poročila z različnih območjih. Demonstracije. Nemiri. Poboji. Zapori. Taborišča. Umori. Kriki. Kri. Jok. Stok in še in še…

15.29 Napis: IF. Miza s fižolčki. Tekst: I want a name. The name. Tell me: which one is He?

Roka se spusti do enega izmed fižolčkov in ga brezčutno frcne stran, da odleti in razkrije napis: DIE. Spet se sproži mašina. Slinkiji spet napadejo. Še več jih je. Še več jih gre. Navzdol. Dol. Po Grintovcu. Po Storžiču. Po Mt. Everestu. Po vseh klancih vsega sveta.

17.50 Ona teče. Steče. Na odru med bendom zagledamo NJO, ki v rdeči oblekici poje Doorse.

House upon the hill

Moon is lying still

Shadows of the trees

Witnessing the wild breeze

C’mon baby run with me

Cigareta. Razmazane ustnice. Spakuje se in nori po odru. Ljudje kričijo. Zagorijo mobiteli. Vžigalniki. Ognji. Hiše. Glasba se reži.. Se vrti. Hitreje in hitreje. Še bolj noro in še bolj na poskok.

Run with me

Run with me

Stop

Napis: YOU.

20.49 Slinkiji se ustavijo. Glasba pijana kot čep izgine. Na vrhu stopnišča stoji ON, ki v rokah drži žogo in gleda NJO. Pogled dolg kot špaget. On se obrne in zaluča žogo po klancu navzdol. Eksplozija. Napis: DON’T. Stopi po stopnicah navzdol proti njej. Ona ga gleda. Strel. Prvi. Drugi.  On pade. Skuša vstat. Se postavit na svoje noge. Skoraj je tam. Že spet, da bi stekel. Pade. Slinkiji padajo. Se valijo kot pokošene travne bilke, Kot hruške, ki jih je sklatil veter. Še več streljanja. Hrup je neznosen. Se dvigne. Pade. Dvigne. Pade…. Obleži. Čez sliko kaplja kri v obliki pack razlitega rdečila. Nikogar. Ničesar. Nič. Samo prazna praznost. Ona z napisom: FOREVER.

25.00 Njen obraz. Njen glas.

At this point it remains unclear what is happening

There are several more shots

Trees in the winter

Blood on the stairs

A child crying

Three more shots

Darkness

Stairs

I’m lost

No direction

No cars

No birds

No houses

No dogs

No money

No thoughts

Nothing

Only Love

Love

Napis: RUN FOR LOVE.

26.06 Afna z začetka zgodbe z vremenskim poročilom.

Today’s weather was mostly dry and warm with plenty of sunshine and very little clouds around. However in some parts there were heavy showers with thunder, but they already eased during the evening. The highest temperature haven’t rised above the years avarage and were completely normal… Napis:!

27.00 Lights off. Tema.

No, ja. Človek se mora včasih pogledat dvakrat. Prvič za dobro jutro in drugič za lahko noč. Če je rezultat isti, je bolje, da ne greš spat in jo raje mahneš še na en krog po svoji glavi.

P.S1. Premierni dan je bil dva dni nazaj. Bilo je 4000 ljudi. Včeraj 5000. Vse je ok in ni deževalo!

 • Share/Bookmark


21 komentarjev

 1. vladotepesh, dne 23.08.2008

  Svoje zverižene prste še trdneje sklepam za strašno to dejanje, ki bo srednji svet za dobo tisočih fedrastih meglic zavilo v konceptualno umetnost in gotski tarot. Treba je!

 2. teoo, dne 23.08.2008
  teoo

  klik ane?:)

  sre, 3.9. ob 19.30, Vegova 4. pridemo navijat!

 3. irena, dne 23.08.2008
  irena

  oh, a 4. septembra je tudi v LJ? 3. grem lih Pandurjev Barok gledat

 4. black, dne 25.08.2008
  black

  Irena, dogodek je dolg natanko 27 minut in se bo na večer ponovil trikrat, zato močno upam, da boš ujela kakšno izmed ponovitev… Teoo, tale video clip v živo je en sam dolg komad t’ko, da ne vem, če boš zdržal naše psiharije, he, he… Vlado, treba je in bo!

 5. teoo, dne 25.08.2008
  teoo

  prnesem sendvič in stolček

 6. irena, dne 25.08.2008
  irena

  @black, odlična dolžina! jaz bom zagotovo tam. upam, da zraven teoota s sendvičem, bom imela dve predstavi v enem :P

 7. Nataša, dne 27.08.2008
  Nataša

  Black, nekaj popolnoma offtopičnega: nekje na Celovški čaka pismo, naslovljeno nate in na tvojo soprogo. No, vsaj včeraj je še bilo. Prideš iskat?

 8. black, dne 29.08.2008
  black

  Draga Nataša, kje, kdaj in kako?

 9. Nataša, dne 29.08.2008
  Nataša

  Zaradi trume morebitnih oboževalcev glih ne bi cifre bajte javno napisala, je pa pisemce že kakih 10 dni na vrhu kaselcev…zdaj…če mi daš mail, ti pošljem še kak podatek. :)

 10. gyzar, dne 1.09.2008
  gyzar

  komaj čakam!

 11. Ninočka, dne 2.09.2008
  Ninočka

  No houses

  No dogs

  No thoughts

  Nothing ….

  some more of that nothing, would be nice.

 12. cyco, dne 5.09.2008
  cyco

  Navdušen! Hvala!

 13. [...] 1. kot je odmevalo prav tam in pa še prej prav tule [...]

 14. teoo, dne 12.09.2008
  teoo

  No, da ne bi slinkiji v naših malih možgančkih za vedno simbolizirali smrti, prilagam njihovo drugo, barvitejšo transformacijo. škljoc

  Sam band, band je bil pa nor. Congratz

 15. irenca, dne 27.10.2008
  irenca

  Zeh.

 16. fetalij, dne 11.11.2008
  fetalij

  eee, pograjac, gde si?

 17. Tibor Jablonsky, dne 30.11.2008
  Tibor Jablonsky

  a boš ti še kaj napisal, ali bomo morali svoje frustracije drugje zdraviti?!?

  Kakor vidiš, nam (raji) ni mar za to kako si, želimo samo rezultate, ane!

 18. irenca, dne 22.01.2009
 19. zloba, dne 19.02.2009
  zloba

  Kar je preveč, je pa preveč. Lahko bi spet kaj napisal:-P

 20. gyzar, dne 9.04.2009
  gyzar

  en post?

 21. fetalij, dne 21.06.2009
  fetalij

  en samcat?

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.